Каква е разликата между дигитален печат и офсетов печат?

Нека да разгледаме тези два начина на печат, техните различия и къде е целесъобразно да изберете единия или другия за следващия си проект за печат.

Какво представлява офсетов печат?

Офсетов печатТехнологията за офсетов печат използва плаки, обикновено изработени от алуминий, които се използват за прехвърляне на изображение върху гумено “одеяло” и след това прехвърляне на това изображение върху лист хартия чрез въртене. Mастилото не се прехвърля директно върху хартията. Офсетовият печат е най-добрият избор, когато са ви необходими по-големи количества, осигурява точно отпечатване на цветовете и професионално излъчване.

Какво представлява дигиталния печат?

Дигитален печатПри дигиталния печат (наричан още цифров печат) не се използва плаки, а технологията е подобна като при лазерните принтери, които използват течно мастило. Цифровият печат е ненадминат, когато са необходими по-малки количества, например за 20 поздравителни картички или 100 листовки. Друго предимство на цифровия печат е възможността за променливи данни (персонализация). Когато всеки материал/лист/картичка/писмо се нуждае от уникален код, име или адрес, дигиталния печат е единственото решение. Офсетовия печат не може да отговори на тази нужда. Докато офсетовият печат е чудесен начин да се създадат страхотни печатни проекти, много фирми или физически лица не се нуждаят от големи количества от 500 или повече броя и най-доброто решение за тях е дигиталния печат.

Какви са предимствата на дигиталния печат:

  • Разходите за настройка са по-ниски за малки тиражи (бройки)
  • Отпечатвате само необходимото малко количество, когато имате нужда
  • По-ниски минимални количества (1, 20, 50 броя…)
  • Евтин черно-бял печат
  • Възможност за променлива информация (имена, адреси, кодове или номериране)

Какви са предимствата на офсетовия печат:

  • Големи количества могат да бъдат отпечатани рентабилно
  • Колкото повече печатате, толкова по-евтина е цената на брой
  • Предлагат се специални мастила като метални и Pantone цветове
  • Най-високо възможно качество на печат, с по-големи детайли и точност на цветовете

Дали дигиталния печат е подходящ за следващия ми проект за печат?

И офсетовия и цифровия печат имат своите предимства в зависимост от изискванията на вашия проект. Когато имате нужда от по-големи тиражи, в стотици или хиляди, или използвате конкретен, запазен фирмен Pantone цвят, то тогава офсетовия печат е решението. Можете също така да използвате много по-голямо разнообразие от хартии и специални мастила, като например метални или флуоресцентни мастила. Ако пък имате нужда от малка бройка, до 400-500 бр. или имате нужда от персонализация, дигиталния печат е е вашето решение. Най-добрата част е, че ние можем да ви предложим и двата варианта за печат, като съобразим кой е най-подходящ според вашия конкретен случай, така че да получите страхотен печатен материал, който ще ви представи по най-добрия начин!

За да започнете следващия си печатен материал, говорете с наш услужлив експерт сега на +359 988 834 161 или поискайте оферта.