Често задавани въпроси

За да спестим вашето време, ние създадохме малка полезна секция с често задавани въпроси и техните кратки отговори. Прегледайте ги преди да се свържете с нас за напълно безплатна консултация по телефон, имейл или чрез бланката за контакт от страницата ни за контакти.

Какви са изискванията към файловете за печат, които мога да пратя?

Ако сами можете да изготвите файловете си за печат, няма проблем ние само да ги напечатаме. Файла най-добре да бъде PDF, с всички текстове обърнати в криви, на резолюция 300 dpi, цветови профил CMYK, с раздувки по 2 мм от всички страни. Ако не сте сигурни какво значат всички тези неща, изпратете с каквото разполагате като файлове и ние ви помогнем.

Какво е Pantone (Пантон) цветове и печатате ли с такива?

Pantone цветове се отнасят до т.нар. Pantone Matching System (PMS), система за точно съответствие на цветовете, които се използват в печатната индустрия, като на всеки цвят е зададено уникално име и номер, за да се разпознава не само визуално. Това помага на дизайнерите и печатарите да са сигурни, че цетовете са винаги едни и същи по всяко прехвърляне между системите или при всеки следващ печат. Ние работим с Pantone цветове.

Какви са сроковете за дизайн?

Дизайнът е съвместен процес между дизайнера и клиента, за това може много да варира в зависимост от обема работа и желанията на клиента.

Какви са сроковете за печат?

Зависят много от технологията на печат, както и тиража. При всички положения се стараем да се съобразим със сроковете на клиента. Често успяваме с поръчки “от днес за утре” или дори “от днес за днес”, но това не винаги е технологично възможно, за това – планирайте, моля! 🙂 Един нормален срок за печат е около 5 работни дни след одобрение на дизайна.

Аз не съм в София, това проблем ли е за съвместна работа?

Няма никакъв проблем. Много от нашите клиенти са извън София и дори извън България, като водим цялата си координация по проекта дистанционно – по имейл, телефон, Skype разговор и накрая изпращаме по куриер готовата продукция.

Търся по-специални визитки/брошури/сувенири… Можете ли да ми предложите нещо по-така?

Да, разбира се, изпълнявали сме доста креативни проекти като метални визитки, дървени визитки, прозрачни визитки, картички с нестандартна форма. Можем да направим различни ефектни комбинации от релефни хартии, вдлъбнат печат (сухо преге), голд печат. А относно интересни сувенири за фирмени подаръци – освен по-стандартните такива, които имаме на склад в България, предлагаме внос на изключително интересни и разнообразни джаджи, които може да си изберете от каталозите (линк). Дали ще е чичко тревичко за бюро, магическа чаша или антистрес нещо си (!!!!!!!!!!!!) – имаме го!

Какво да направя, за да ми излезе най-изгодно?

Планирайте и поръчвайте наведнъж по-големи количества. Съветваме нашите клиенти да планират рекламните им материали за по-дълъг период от време и да поръчат вместо 2 пъти в годината по 5000 брошури, да поръчат 1 път направо 10 000 бр. Разликата в цената на брой изделие е доста голяма. Колкото по-голямо количество се поръчва наведнъж, толкова по-евтино и изгодно е за вас.

Какво е раздувки или блиид (bleed)?

Не, не значи кървене в този случай! Това че крайната част от дизайна, която ще бъде отрязана от вашата визитка/ флаер или друг печатен рекламен материал. Раздувките са нужни, когато дизайна има снимка или фон, който стига до самия ръб на дизайна. Блиида се прави от всички страни на дизайна и варира между 2 и 5мм. Пример: ако подготвяте визитка за печат, в обрязан размер1 90х50мм, то трябва да направите раздувки по 2 мм от всички страни. Така крайния ви необрязан размер2 ще стане 94х54мм.

1 Обрязан размер – крайния размер на печатния рекламен материал
2 Необрязан размер – размера на печатния материал + добавен размера на раздувките, които ще се отрежат в последтвие